xbox classicPred nedávnom sa nám podarilo za rozumnú cenu zohnať nefunkčný Xbox Classic. Jeden funkčný už v zbierke máme, takže tento bol vhodný na experimentovanie.

Hernú konzolu Xbox vydal Microsoft v roku 2001.Bol to ich prvý pokus preniknúť na trh s hernými zariadeniami.
Patrí do šiestej generácie konzol, spolu s Playstation 2, Sega Dreamcast(jej predaj v USA sa skončil skôr ako vyšiel Xbox) a Nintendo GameCube. Tak isto to bola prvá konzola so zabudovaným Harddiskom, takže na ukladanie hier nebolo potrebné mať pamäťovú kartu.

Oprava xboxu

Xbox sa po zapnutí sám vypínal, alebo sa zapol po zapojení napájacieho kábla.
Taktiež sa dal spustiť iba pomocou tlačítka na vysunutie DVD a tlačítko na zapnutie/vypnutie vôbec nefungovalo.

Tento problém je bežný pre túto konzolu a hlavná príčina je v korózií cestičiek na matičnej doske. Takže bolo treba konzolu otvoriť a vybrať dosku von.


Na spodku je 6 skrutiek torx 20, vo vnútri sú potom skrutky torx 10. Po odstránení hlavného krytu treba opatrne vymontovať HDD a DVD mechaniku, odpojiť všetky konektory z dosky, odskrutkovať a vybrať veľmi opatrne von.

xbox classic - 0004
Po rozobraní a overení príčiny, som sa rozhodol Xbox opraviť pomocou premostenia ciest cez káble. K tomuto účelu bolo treba zohnať tenký káblik, najlepšie Kynar 30awg.

Ten som objednal z UK, keďže som ho nevedel zohnať za normálnu cenu na SR. Ďalej potrebujete mikropájku a naozaj tenký hrot, pretože body na doske sú strašne malé.

 

Chybné boli prvé tri cesty. Táto oprava si vyžaduje čas a pozornosť, keďže spoje na doske sú veľmi  malé a treba dávať veľký pozor.


Bližší návod na opravu korózie ciest nájdete tu.

Inštalácia softmodu

xbox logo
Po úspešnej oprave a otestovaní Xboxu bolo ešte treba
nainštalovať softmod a premeniť ho tak na  kvalitné multimediálne centrum.
Softmod umožňuje inštaláciu rôznych aplikácií, emulátorov iných konzol,a tak isto zálohovanie hier na HDD.

 

Existujú rôzne spôsoby inštalácie. Ja som si zvolil inštaláciu softmodu pomocou hry Splinter Cell. Keďže je potrebné na HDD v xboxe nahrať upravený save, zohnal som si kábel, ktorý umožňuje pripojiť k Xboxu USB zariadenia. Využil som pritom Softmod Installer Deluxe 5.10. Všetky potrebné súbory a informácie sa dajú nájsť na internete.

xbox softmod 1            xbox softmod 2          xbox softmod 3

Po spustení inštalácie treba v prvom rade spraviť zálohy(Eeprom, MS), a potom už len postupovať podľa návodu pre inštaláciu daného softmodu. Ja som inštaloval Single Boot mod, a ako dashboard som zvolil XMBC.

xbox softmod 4          xbox xmbc 2          xbox xmbc

Video z inštalácie softmodu:

(Všetky snímky a videá sú z konzoly, nie z emulátora.)

Komentáre
Categories: Konzoly

Michal

Venujem sa hrám a programovaniu od mladosti. Prvý herný stroj bol klon atari 2600 a klasický čínsky klon. Potom som prešiel na PC platformu s prvou poskladanou 286. Ku konzolám som sa vrátil len pred pár rokmi a začal so zbieraním.