ps1

Playstation, skrátene PS alebo PS1 je 32-bitová konzola vydaná v Japonsku v roku 1994.V Európe a Severnej Amerike vyšla na jeseň 1995.
Patrí do piatej generácie herných konzol(Nintendo 64, Sega Saturn). V roku 2000 bola redizajnovaná a táto menšia(“slim”) verzia dostala názov PSone.

 

História tejto konzoly začala v roku 1986, keď sa Nintendo dohodlo so Sony o vytvorení doplnku pre Super Nintendo(SNES), tzv. SNES-CD, ktorý by umožňoval spúšťať hry z vtedy nového typu média – CD.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/6/6a/SNES-CD_add-on.jpg Sony taktiež chcelo vyvinúť konzolu vlastnej značky, ktorá by podporovala aj SNES kartridže a takisto aj CD.
Tento koncept bol predstavený v máji 1991 pod názvom “Play Station”. Vtedy si prezident spoločnosti Nintendo Hiroshi Yamauchi znova preštudoval zmluvu so Sony, a zistil, že Sony by získalo kontrolu nad všetkými hrami pre SNES-CD, čo Nintendo nemohlo dopustiť. Zrušili zmluvu a všetko, čo sa týkalo SNES-CD a spojili sa so spoločnosťou Philips.

http://i.imgur.com/NHmKsCE.jpg
Sony chcelo pokračovať s vlastným systémom aj so zachovaním podpory SNES hier. Koncom roka 1992 sa Sony s Nintendom dohodlo, že “Play Station” môže mať port na SNES hry, ale Nintendo bude vlastniť práva a získa aj časť zo zisku.

 

Avšak začiatkom roku 1993 sa Sony rozhodlo prerobiť  koncept “Play Station”, tak aby využil novú generáciu hardvéru a softvéru. Podpora SNES kartridžov bola odstránená a takisto aj medzera z názvu a zrodilo sa Playstation, počas vývoja známe aj ako PS-X.
Tým Sony začalo dobýjať herný trh a v nasledujúcich rokoch sa dostalo v predajnosti ďaleko pred Nintendo.

V zbierke máme niekoľko Playstation konzol. Aj klasickú šedú verziu, aj zmenšenú PSone verziu.

Komentáre
Categories: Konzoly

Michal

Venujem sa hrám a programovaniu od mladosti. Prvý herný stroj bol klon atari 2600 a klasický čínsky klon. Potom som prešiel na PC platformu s prvou poskladanou 286. Ku konzolám som sa vrátil len pred pár rokmi a začal so zbieraním.